Energiebalans

Energiebalans

Bewust werken aan balans

11-06-2021

Menselijke energie is lastig om te meten of in harde eenheden uit te drukken. Toch kan iedereen op een zeker moment wel voelen of hij veel, weinig, positieve of negatieve energie heeft. Al zijn sommigen heel goed in het onderdrukken of ontkennen van dat gevoel.

Om een beetje een idee te geven van energieverbruik kun je het vergelijken met geld. Als je geld hebt kun je het uitgeven anders niet. Als je geld uitgeeft terwijl je het niet hebt kom je rood te staan en zoals je weet, rood staan kost geld. Je zou ook geld kunnen lenen maar rente is duur en uiteindelijk moet je het geld toch weer terugbetalen. Als je geen reserves meer hebt raak je je veerkracht kwijt. Om niet failliet te gaan moet je gemiddeld positief staan. Dat geldt ook voor energie. Om te overleven moet je gemiddeld meer energie hebben dan je uitgeeft.

Waar een bank helpt met rekeningoverzichten moet je bij energie vooral jouw lichaam goed in de gaten houden. Lichamelijke reacties, ten gevolge van interne processen zijn namelijk uitstekende signalen voor jouw energiehuishouding. Die reacties zijn onder andere te zien in jouw lichaamshouding en gezichtsuitdrukking maar je kunt ze ook voelen.

Je bent zelf in eerste instantie verantwoordelijk voor de juiste balans van je energiehuishouding. Je dient zelf een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Jij weet zelf waarin je ontspanning vindt, dat is voor iedereen anders. Een verstoorde energiehuishouding heeft grote gevolgen: je voelt je futloos, je bent oververmoeid, je bent prikkelbaar, overbelast en je hebt vaak veel fysieke klachten.

 

Opdracht: bewust werken aan balans

Deze opdracht is een simpel doch doeltreffend hulpmiddel om inzicht te krijgen in energievreters en –gevers en zich te focussen op energievergaring. Bewust werken aan balans.

Maak de balans op aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat kost je energie?
  • Wat geeft je energie?
  1. Wat valt je op over je eigen energiestromen?
  2. Welk aspect wil je veranderen?
  3. Welke eerste kleine stap kun je zetten?
  4. Wat gaat jou dat opleveren?

 

In onderstaande afbeelding staat een voorbeeld van antwoorden van een cliënt.